Berikut bahan makanan yang merupakan sumber vitamin A dan yang tidak:
* SUMBER NABATI
Dalam sumber makanan nabati, vitamin A yang ada masih berbentuk beta karoten/provitamin/prekusor yang merupakan bakal vitamin A atau bahan pembentuk vitamin A. Beta karoten yang terkandung dalam bahan makanan ini akan diproses oleh enzim-enzim dalam tubuh menjadi vitamin A. Proses sintesisnya dilakukan di hati, kemudian diserap usus halus dan dialirkan ke darah.
- Kandungan tinggi: wortel, bayam, kangkung, sosin, daun singkong, daun pepaya, labu kuning, ubi jalar merah. Semakin hijau warna sayuran semakin tinggi kandungan vitamin A nya.
- Kandungan rendah: jagung, buncis, terung dan kapri. Semangka, pisang, jeruk, avokad, apel, tomat dan belimbing.
Kandungan vitamin A sudah jadi dengan kadar yang lebih tinggi. Sering pula disebut vitamin A alkohol atau retinol.
Kandungan tinggi: hati (gudang vitamin A), telur, daging ayam.
Kandungan rendah: susu segar, aneka ikan dan udang, teri.
Kandungan nol persen: ikan mujair
* MAKANAN YANG DIFORTIFIKASI
Kandungan vitamin A-nya ada yang rendah dan ada yang tinggi. Bisa dilihat dari ingridien pada kemasannya.
* MAKANAN SUMBER KARBOHIDRAT
Mi, beras, bihun, dan terigu tidak mengandung vitamin A.